Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) Türkiye’nin birçok şehrinde iş dünyasının farklı sektörlerinden temsilcilerle bir araya gelmek için başlattığı “TSE Sektör Buluşmaları Toplantısı” Ankara’da gerçekleştirildi.
Ankara Sanayi Odası’nda (ASO) düzenlenen toplantıya; Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, ASO 1. OSB Başkan Vekili Namık Kodaman, resmi kurum, üniversite, sivil toplum kuruluşu ve iş dünyası temsilcileri katıldı.
Toplantıda, sanayicilere TSE’nin yakın zamanda faaliyete başladığı hizmet alanları ile gelecek dönemde uygulamaya alacağı projelere ilişkin bilgilendirmeler yapıldı.
Standardizasyon Her Sektör İçin Önemli
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez yaptığı konuşmada, kamu bürokrasisi ve kurumların değişen şartlara uyum sağlaması gerektiğini söyledi.
TSE’nin Türk sanayisine daha fazla katkı sunabilmesi için çalıştıklarını ve ilgili kurumlarla istişare içinde olduklarını ifade eden Dönmez, standardizasyonun her sektör için önemli olduğunu anlattı. Dönmez, özellikle ihracat aşamasında sanayicilerin çeşitli testler, sertifikasyon ve standartla karşılaştığına dikkati çekti.
Sanayicilerin bu konuyu Enstitü ile birlikte çalışarak aşabileceğini vurgulayan Dönmez, tüm sektörlerin başta TSE’nin laboratuvarları olmak üzere tüm illerdeki test merkezlerini aktif kullanması gerektiğini dile getirdi.
Dönmez, sanayi odalarının bünyesinde de standartlar konusunda çalışan uzman ekiplerin olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Sanayicilerimizle birlikte sadece ihracatta değil, ithalatta da uyanık olmamız lazım. Türkiye Uzak Doğu ülkelerinin kalitesiz mallarının pazarı olmaması gerekiyor. Tüketiciye yönelik ucuz, kalitesiz ürünler sanayicimizi zora düşürüyor. Ticaret Bakanlığında yaptığımız toplantıda da gündeme getirdik, ‘CE’ işareti olmayan, bizim standartlarımızın geçerli olduğu alanda, dışarıdan gelen ürünlerin standartlara uygunluğunu test ve analiz etme konusunda mutabakata vardık.”
“Değişimde Söz Sahibi Olmalıyız”
TSE Başkanı Şahin ise Sektör Buluşmaları Toplantısında yaptığı konuşmada, TSE’nin, kuruluşundan itibaren Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek amacıyla, standardizasyon ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerini tarafsız, bağımsız, etkin ve güvenilir bir şekilde sürdürdüğüne işaret etti.
TSE’nin birçok uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşunda aktif rol üstlendiğini kaydeden Şahin, “Burada ve ileriki süreçlerde yapacağımız bilgi alışverişlerinin neticesinde, sizlerin teknik komite çalışmalarına katılımını ve ülke olarak etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Buradan bir kez daha, değişime uymak değil, değişimde söz sahibi olmak için başta siz sanayicilerimiz olmak üzere tüm iş dünyamızı TSE rehberliğinde bu çalışmalara katılmaya davet ediyorum.” dedi.
“Sanayi ve ticarette büyük dönüşüm yaşanıyor”
Şahin, yeni kuralların, regülasyonların, teknik düzenlemelerin tedavüle girmesinin yeni çalışma alanlarını da beraberinde getirdiğini ifade ederek, Enstitünün yeni dönemde başlatılan hizmetlerine ilişkin bilgi verdi.
Enstitü olarak ülkemizin dijital dönüşüm sürecini standardizasyon ve uygunluk değerlendirme altyapısıyla desteklediklerini söyleyen Şahin sözlerine şöyle devam etti:
“Bilişim teknolojileri alanında sunduğumuz birçok belgelendirme ve test hizmetiyle birlikte ülkemizin dijital dönüşümünde geliştirilen ve kullanılan teknolojilerin kalite ve güvenliğinin artırılmasına katkı sağlıyoruz. Küresel ticarette ülkemizin gücüne güç katacak, kritik teknolojilerdeki atılımını artıracak bir yol haritası niteliğinde olan Milli Teknoloji Hamlesi vizyonumuz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi
Teknoloji ve üretim standartlarının belirlenmesi konusunda üniversite ve sanayi kuruluşları ile teknik komitelerde yer aldıklarını da sözlerine ekleyen Şahin, “Ulusal Yapay Zeka Stratejisi çerçevesinde, uluslararası düzeyde yürütülen çalışmaları takip etmek ve katkı vermek amacıyla Enstitü bünyesinde kurulan Yapay Zeka Ayna Komitesi çalışmalarına devam ediyoruz” dedi.
“Sanayicimizin Gücüne Güç Katacak”
Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu doğrultusunda atılan en önemli adımlardan biri olan TSE Ankara Kalite Kampüsü inşasının devam ettiğini kaydeden Şahin, “Türkiye’nin kalite üssü, TSE Ankara Kalite Kampüsü mottosuyla hayata geçireceğimiz bu kompleks, teknolojik bilginin ülkemize transferi, stratejik sermayenin yurt içinde kalması, ekonomimizin sürdürülebilir bir biçimde güçlenmesi ve insan kaynağının yetkinleştirilmesi gibi kazanımlar sağlayacak. Verimliliğin ve sürdürülebilir ekonominin lokomotiflerinden biri olacak TSE Ankara Kalite Kampüsü, sanayimizin gücüne güç katacak” diyerek konuşmasını noktaladı.
“TSE Anahtar Konumundadır”
Cumhuriyetimizin 2. Yüzyılına dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefiyle girdiklerini söyleyen ASO Başkanı Seyit Ardıç, yeşil dönüşümü ve dijital dönüşümü gerçekleştirmeleri gerektiğini vurguladı.
Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının herkesi hızlandırdığını sözlerine ekleyen Ardıç, “TSE, bu konuda ulusal yetkili kuruluşumuz ve bizim de yakın işbirliği içinde çalıştığımız çok kıymetli bir müessese. TSE’nin hizmetleri ve faaliyetleri dönüşüm sürecinin her aşamasında firmalarımıza ve OSB’lerimize yol gösterecek” ifadelerini kullandı.
Küresel standartlara katkı sunma sürecinde TSE ile birlikte çalışmanın önemini de vurgulayan Ardıç, “Sanayimizin daha az maliyetle yüksek kaliteli üretim yapması, inovasyon faaliyetlerini etkin bir şekilde sürdürmesi, standartlara uygun ürün ve hizmet sağlayarak uluslararası pazarlara girmesinde, TSE anahtar konumda bulunmaktadır. Bu sebeple bugünkü toplantıların sanayi bölgelerinde yapılmasını çok önemsiyorum” dedi.
“TSE ile İşbirliklerine Hazırız”
ASO 1. OSB Başkan Vekili Namık Kodaman ise TSE ile her türlü iş birliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Üretimde ve ihracatta yakalanan başarı hikayesinin daha ileri taşınabilmesi için standartların çok önemli olduğunun altını çizen Kodaman, “TSE uygunluk değerlendirme hizmetleri, yayımladığı standartlar, düzenlediği sertifikalar ile Türk malı sanayi ürünlerinin kalitesinin yükselmesine katkı sağlamakla birlikte ülkemizin küresel ticarette rekabet gücünü önemli ölçüde artırmaktadır” diyerek konuşmasını noktaladı.