3. Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi

Bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi, 30-31 Ekim 2015 tarihlerinde dünyanın dört bir yanından bilim adamlarını İstanbul’da bir araya getirdi.

‘Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalık ve Sürdürülebilirlik’ ana temasının ele alındığı kongre; Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İstanbul Üniversitesi ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi.

Kongrenin İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Cemil Birsel Salonunda gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan TSE Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir: “Helal Belgelendirmedeki bakış açımız, dünyada SMIIC standartlarına uygun belgelendirmenin yapılmasıdır” diye konuştu. Bozdemir,  Helal Belgelendirmede ticari kaygıların ön plana çıkmasının kabul edilemez belirterek; “Dünyada helal belgelendirme yapan, ancak akreditasyon zinciri kapsamında olmayan pek çok farklı uygulama görüyoruz. Bunların içerisinde ciddi olanlar da var. Ancak maalesef dini konularda hassasiyeti olmayan ve sadece ticari yaklaşımlarla yapılan sertifikasyon işlemleri de var. Bu bizi tedirgin ediyor. İnsanların maneviyatlarına ticari kaygılarla bakılması son derece sıkıntı verici bir durum”.

TSE Genel Sekreteri Bozdemir, Helal belgelendirmede akreditasyon sisteminin İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) çatısı altında kurulması gerektiğini söyledi: “Biz sertifikasyonun akreditasyon zinciri kapsamında yapılmasını istiyoruz. Bu akreditasyon zincirinin de SMIIC tarafından oluşturulmasını istiyoruz. Çünkü halihazırda 32 İslam ülkesinin üye olduğu SMIIC bu konuda uluslararası alanda en ciddi otorite durumunda. Bu anlamda baktığımız zaman sadece Türkiye, Malezya, Endonezya ya da Suudi Arabistan olmamalı. Burada bu tür bir yapılanma varsa belgelendirme hizmetlerinin SMIIC akreditasyonuyla yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz”.

Kongreye, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, çok sayıda öğretim üyesi, sanayici ve öğrenci katıldı. 1100 kayıtlı katılımcının yer aldığı ve 65 poster bildirisinin sunulduğu kongrede, sürdürülebilir Helal gıda temininde güvenilir bir sertifikasyon sisteminin ancak SMIIC çatısı altında tesis edilebileceği vurgusu öne çıktı.

Bu İçeriği Paylaş : Facebook'da Twitter'da Google+'da
Eski Siteye Dön