IV. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi İstanbul´da Yapıldı.

Organizasyonunu Nükleer Mühendisler Derneğinin üstlendiği, 8-9 Mart 2017 tarihlerinde düzenlenen IV. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi’nde, nükleer santraller konusunda bölgesel ve küresel ölçekteki gelişmeler ele alındı.

Zirveye nükleer enerji konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmış üst düzey yetkililerinin yanı sıra;  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türk Standardları Enstitüsü (TSE),  TUBİTAK, ASELSAN, TİKA ve özel sektör kuruluşlarından temsilciler ile akademisyenler katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şule Ergün yaptı.

TSE Genel Sekreter Yardımcısı Alper TÜREDİ’nin de katıldığı zirvede 9 oturum gerçekleştirildi.
“Yatırımcı Ülkelerdeki Aktiviteler” başlıklı oturumda TSE Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı Nitelikli Yapılar ve Özel Projeler Müdürü Sinan Kaya ve Bureau Veritas(BV) Nükleer Proje Geliştirme Direktörü Erik Dagorn; “Nükleer alanda Uluslararası İş Ortaklığının Teknik Destek Hizmetlerine Faydası” konulu ortak bir sunum gerçekleştirdi.

Nükleer endüstrinin en sıkı şekilde düzenlenmiş endüstrilerden biri olduğunu ifade eden Kaya ve Dagorn, düzenlemelerin, hem yeni inşa edilecek projeler hem de işletmede olan santraller üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu vurguladı.

TSE ve BV ortak sunumunda konuşmacılar, nükleer santral projelerinde temel zorlukların;  tedarik zincirinin giderek küreselleşmesi, nükleer enerjiye yeni adapte olan ülkelerin birden farklı teknolojiye yönelmeleri ve lokalizasyonu arttırma çabaları, yerel-bölgesel ve uluslararası kod ve standartlara uyumun sağlanması olduğunu belirttiler.

Ortak sunumda nükleer enerji konusunda başlıca hedeflerin; yerli firmaların yetkinliklerinin geliştirilmesine destek olmak ve bu sayede nükleer projelerde yer alabilmelerini sağlayabilmek, kalite alt yapılarının gelişmesini sağlamak, farklı standart ve kod gerekliliklerine uyumun sağlanması, nükleer teknolojinin lokalizasyonuna alt yapı oluşturabilmek ve nükleer tesis güvenliğinin oluşmasına maksimum katkıyı sağlayabilmek olduğu vurgulandı.

Sunumda, nükleer enerjide küresel bilgi birikimi ve tecrübeleri bulunan BV ile standardizasyon ve uygunluk değerlendirme alanlarında önemli tecrübe ve donanıma sahip TSE’nin, nükleer endüstrinin tüm gerekliliklerini yerine getirecek yetkinliğe sahip olduğunun altı çizildi.

Zirve kapsamında açılan fuar alanında yer alan TSE & BV standını ziyaret eden katılımcılara uygunluk değerlendirme alanındaki çalışmalar ve diğer faaliyetler hakkında bilgi verildi.

Bu İçeriği Paylaş : Facebook'da Twitter'da
Eski Siteye Dön