İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünün (SMIIC) 19. Genel Kurul Toplantısı, ülkemizin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıda, İslam ülkeleri arasındaki ticaretin artırılması ve ortak standardizasyon hedeflerine ulaşılması konuları ön plana çıktı.
Toplantıya video mesaj yöntemiyle katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin İslam ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri artırmaya yönelik çabalarına dikkat çekti. Kacır, Türkiye’nin bu süreçte kolaylaştırıcı rolünü sürdürmeye devam edeceğini vurgularken, TSE Başkanımız Mahmut Sami Şahin de İslam dünyasında daha güçlü bir iş birliği için ortak hedeflere ulaşılmasının önemine dikkat çekti.
“TSE, vatandaşların güvenli ürün ve hizmetlere erişimini sağlıyor”
Türk Standartları Enstitüsü’nün gelişmiş insan kaynağı ve laboratuvar altyapısıyla önemli bir konuma geldiğini belirten Bakan Kacır, “Enstitümüz bugün Türk Malı damgasının yüksek kaliteyle eşdeğer olduğunu tescilliyor. Vatandaşlarımızın dünya standartlarında, güvenli ürün ve hizmetlerle buluşmasına vesile oluyor” dedi. Türkiye’nin, İslam ülkeleri arasındaki ticari ilişkileri artırmaya yönelik çabalarına da dikkat çeken Bakan Kacır, “Özellikle İslam ülkeleri arasında karşılıklı ticari ve ekonomik ilişkileri artıracak her adımın destekçisi olduk. Bu çabalarımızın önemli meyvelerinden biri de ülkemiz öncülüğünde kurulan ve İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeler arasında ticareti artırmada kıymetli rol üstlenen İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsüdür” şeklinde konuştu.
“Türkiye, İslam ülkeleri arasında kolaylaştırıcı rol üstlenmeye devam edecek”
SMIIC’e ev sahipliği yapan Türkiye’nin, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kurumun İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin ortak faydasına hizmet eden çalışmalarında kolaylaştırıcı bir rol üstlenmeye devam edeceğini vurgulayan Bakan Kacır, SMIIC üyesi ülkeler arasında bilgi birikimi ve deneyimin paylaşılmasına dönük çalışmaları ve helal standartları önemsediklerini söyledi. Bakan Kacır, “Ülkemizde küresel standartlarla uyumlu bir helal belgelendirme altyapısı kurmak üzere son yıllarda önemli adımlar attık. Helal akreditasyon hizmeti sunmaya yetkili tek otorite konumundaki Helal Akreditasyon Kurumunu (HAK) kurduk. Bugüne kadar 2 binin üzerinde üretim tesisinin helal belgesini akreditasyon güvencesi altına aldık” şeklinde konuştu.
“60 civarında standart yayınlanmıştır”
SMIIC standartlarının, TSE ve ilgili tüm tarafların yanı sıra Helal Akreditasyon Kurumu gibi milli kuruluşlar tarafından aktif olarak kullanıldığını belirten Başkan Şahin, “Standardizasyon Yönetim Konseyi altında yapılandırılan 17 SMIIC Teknik Komitesi tarafından helal gıda, helal turizm, helal kozmetik ve helal yönetim sistemleri gibi alanlarda 60 civarında standart yayınlanmıştır. SMIIC’in teknik kapasitesinin arttırılmasına yönelik çalışmaların bu kararlılıkla sürmesi gerektiğine olan inancımı güçlü bir şekilde vurgulamak isterim” dedi.
“İslam dünyasında ortak standartlar ticaretimizi kolaylaştıracak”
Günümüzde hızla ilerleyen dijital dönüşüme SMIIC olarak liderlik edilmesi ve yeni çağa uygun standartlar geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin, “Ayrıca SMIIC tarafından halihazırda yayınlanan helal standartlarının da tüm dünyada etkin kullanımının, dünyayı Müslüman kardeşlerimiz ve insanlık için daha yaşanılır kılacağına inanıyorum. İslam dünyasında ortak standartların belirlenmesi, ticaretimizi kolaylaştıracak ve İslam dünyasının küresel ekonomideki payını artıracaktır. Bu standartların daha fazla ülkede benimsenmesi ve yaygınlaştırılması için hep birlikte çalışmalıyız” dedi.