TSE SEKTÖR BULUŞMALARI TOPLANTISI KAYSERİ’DE YAPILDI
Türk Standardları Enstitüsü’nün (TSE) Türkiye’nin birçok şehrinde iş dünyasının farklı sektörlerinden temsilcilerle bir araya gelmek için başlattığı “TSE Sektör Buluşmaları Toplantısı” Kayseri’de gerçekleştirildi.
Toplantıda, sanayicilere TSE’nin yakın zamanda faaliyete başladığı hizmet alanları ile gelecek dönemde uygulamaya alacağı projelere ilişkin bilgilendirme yapıldı ve sunumlar gerçekleştirildi.
Kayseri Ticaret Odası’nda düzenlenen toplantıya, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, bölge sanayicileri ve davetliler katıldı.
Toplantıda konuşan TSE Başkanı Şahin, iş dünyasının farklı sektörlerden temsilcilerini bir araya getirerek, sektörel sorunların çözümü için yol haritası oluşturacakları “TSE Sektör Buluşmaları” toplantılarının dördüncüsünü Kayseri’de düzenlemekten büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
TSE’nin Türk sanayicisinin hizmetinde olduğunu vurgulayan Şahin, “Enstitü, bugün itibarıyla belgelendirme alanında sadece ülke sınırları içinde değil, başta komşu ve çevre ülkeler olmak üzere tüm dünyada aranan bir belgelendirme kuruluşu olma yolunda önemli mesafeler kat etmiştir. Uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarının karar mekanizmalarındaki etkinliğini de artıran TSE, bu sayede Türk sanayicisinin, tüm dünyada geçerli olacak standartların hazırlanması sürecine katılımına imkan vermektedir.” dedi.
Şahin, TSE tarafından verilen belgelerin Avrupa’da ve dünyada tanındığını dile getirerek, “TSE olarak 2022’de helal belgelendirmenin laboratuvar altyapısında akreditasyonumuzu tamamladık. Akreditasyonumuz ile Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarımız, ilgili standart kapsamında Türkiye’de Helal Akreditasyon Belgesi alan ilk laboratuvar oldu.” diye konuştu.
“110 binden fazla deney ve kalibrasyon sertifikası ile hizmet veriyoruz”
Enstitülerinin iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda önemli hizmetler sunduğunu belirten Şahin, şunları söyledi:
“İş dünyamızın ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda 11 şehrimizde, 17 farklı yerleşkede 23 deney ve 3 kalibrasyon laboratuvarıyla ulusal ve uluslararası akreditasyon çerçevesinde 110 binden fazla deney ve kalibrasyon sertifikası ile hizmet veriyoruz. Standartları belirleyen ülke yolundaki adımlarımızın sonucu olarak 2 bin 316 standart yayımladık. 20 bin ürün belgesi, 9 bin yönetim sistemi belgesi, 30 bin hizmet yeri belgesi, 20 bin eğitim sertifikası düzenledik. İthalat denetimlerimizle standartlara uygun olmayan 5 bin 149 ürünün Türkiye’ye girişini engelledik. Ülkemizin gururu Togg’un Araç Tip Onay Test süreçlerini, prototip aracın hazırlanması, ön testler ile tip testleri, dokümantasyonu ve belgelendirme çalışmalarını yürüttük.”
“Yeşil dönüşümde standartlar yeniden belirlenmeli”
Yeşil dönüşümde standartların yeniden belirlenmesi için çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Şahin, konuşmasına şu şekilde devam etti:
“Dünya ekonomisinde büyük paradigma değişimlerine şahit olduğumuz bu süreçte, özellikle yeşil dönüşüm çerçevesinde standartlar yeniden belirlenmektedir. Bizler de Enstitü olarak bu konuyla alakalı çalışmalarımıza devam ediyoruz. Avrupa Birliği Çevre Politikası, öncelikli olarak kirliliği önlemeyi daha sonrasında azaltmayı, doğal kaynakların tüketilmesi konusunda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamayı, çevreyi enerji ve ulaştırma gibi diğer sektörlerle bütünleşik bir şekilde yöneterek çevresel zararın kaynağında önlenmesini sağlamayı amaçlamaktadır. AB’nin 2030 ve 2050 iklim hedeflerini artırmak, temiz ve uygun maliyetli güvenli enerji sağlamak, döngüsel ekonomi için endüstriyi harekete geçirmek, enerjiyi ve kaynakları verimli bir şekilde inşa etmek, yenilemek ve sıfır kirlilik hedefiyle, Enstitümüz, birçok alanda hizmet vermektedir.”
Son olarak Yeşil Mutabakat Eylem Planına ilişkin çalışmalara değinen Şahin, “TSE olarak ihracatçılarımızı ve üreticilerimizi bu yeni sisteme hazırlamaya yönelik etkin bir çalışma yürüttük. Bilgilendirme ve eğitimler gerçekleştirdik. Yeşil OSB Sertifikasyon Sisteminin hayata geçirilmesinde aktif rol aldık. Ayrıca dünya ve gelecek için en acil sorunlardan biri olan İklim Değişikliğinin etkilerine karşı adımlar atmaya da devam ediyoruz.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
“Yeşil Mutabakat süreci Türkiye için fırsat”
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy da “Yeşil Mutabakat” sürecinin Türkiye’nin yeni bir kalkınma ve zenginleşme gündemi olarak kabul görmesi gerektiğini ifade etti.
Bu sürecin Türkiye açısından birçok fırsat barındırdığına işaret eden Gülsoy, “İmalatçı firmalarımızın mutabakata uyumlarını hızlandırmak amacıyla Orta Anadolu Kalkınma Ajansımız tarafından da bir tematik teknik destek programı uygulanmaktadır. Üreten Şehirler Programı kapsamında Kayseri’ye özel uygulanan bu program, 29 Ağustos 2023’e kadar başvuruya açık olacaktır. Program kapsamında 20 imalatçı firmamızın destek almasını hedeflemekteyiz.” dedi.
“Şehrimiz için Önemli bir Toplantı”
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç toplantının Kayseri şehri ve sanayicileri için oldukça önemli olduğunu vurguladı. Yeşil sanayi konusunda tüm gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getiren Büyükkılıç, “TSE Başkanımız Mahmut Sami Şahin’e de bizle yaptıkları iş birliklerinin yanı sıra kurum ve kuruluşlarımıza motive edici yaklaşımlardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
“Yeşil Dönüşüm bir Mecburiyet”
Yeşil dönüşümün Türkiye için bir mecburiyet olduğunu vurgulayan Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise, “TSE’nin Yeşil Dönüşüm konusundaki eğitim ve faaliyetleri Kayseri için hayati derecede öneme sahip. Bugün hem farkındalık oluşturmak hem de bilgilendirmek için buradayız. Kayseri’nin önündeki en önemli konunun Yeşil Dönüşüm olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Dolayısıyla belki de en önemli toplantılardan birisini gerçekleştiriyoruz. İnşallah hayırlı olur. Hepinize teşekkür ediyorum” sözleriyle konuşmasını noktaladı.
Yapılan konuşmalarının ardından TSE faaliyetleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenlemesi konularında gerçekleştirilen sunumlarla toplantı sona erdi.