TSE’NİN KURULUŞUNUN 70. YILI, 14 EKİM DÜNYA STANDARTLAR GÜNÜNDE KUTLANDI

14 Ekim Dünya Standartlar Gününde, Türk Standardları Enstitümüz (TSE) tarafından Bilişim Vadisi’nde düzenlenen programda Enstitümüzün kuruluşunun 70. Yılı kutlandı.

Programa,  Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, ISO Başkanı Dr. Sung Hwan Cho, Türk Standardları Enstitüsü Başkanımız Mahmut Sami Şahin, Kocaeli Milletvekilleri ile ulusal ve uluslararası kuruluşlardan çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Bakan Kacır, 1954 yılında mütevazi imkanlarla sanayi ve ticaret odalarının çabalarıyla kurulan TSE’nin Türkiye’de standardizasyon alt yapısının ve bilincinin gelişmesinde bayraktar konumda olduğunu vurgulayarak, Enstitünün kuruluşunun 70. Yılını kutladı. Bakan Kacır, “Türk Malı damgasının aynı zamanda yüksek kaliteyle eşdeğer olduğunu tescilledi. Vatandaşlarımızın dünya standartlarında güvenli ürün ve hizmetlerle buluşmasına vesile oldu. Ülkemizin üretim ve teknoloji geliştirme yolculuğunda yeni bir sayfa açtığımız son 22 yılda ise kurumumuzu gelişmiş bir altyapıya, modern inovasyon ve teknolojiye, geniş kapsamlı bir organizasyon yapısına kavuşturduk. Kurumumuzu, evrensel normları dikkate alarak, stratejik hamlelerle yeniden yapılandırdık.” dedi.      

“Türk Malı’ Etiketinin Marka Değerini Güçlendirdi”

Bakan Kacır, TSE’nin, belgelendirme, muayene, gözetim, doğrulama, deney, kalibrasyon ve eğitim hizmetleriyle geliştirdiği standartlarla vatandaşların, sanayicilerin ve müteşebbislerin her zaman destekçisi konumunda olduğuna işaret ederek, “Yalnızca geçtiğimiz yıl Enstitümüz, 42 bin 660 deney raporu, 13 bin 640 kalibrasyon sertifikası, 18 bin 963 ürün belgesi, 1448 CE belgesi, 5 bin 12 sistem belgesi, 585 helal belgesi düzenledi. İthalat denetimleri kapsamında 155 bin ürünü denetleyerek, 4 bin 200 uygunsuz ürünün Türkiye’ye girişine mani oldu. TSE ayrıca girişimcilerimizin, vatandaşlarımızın güvenli, küresel standartlarla uyumlu ve çevreye duyarlı ürünlerle buluşmasında köprü görevi üstlendi. Adil rekabet ortamını savunarak, ‘Türk Malı’ etiketinin marka değerini güçlendirdi. Düzenlediği eğitimlerle de standardizasyon kültürünün ülkemizde daha geniş kitleler tarafından benimsenmesini, yaygınlaşmasını ve hayata geçirilmesini teşvik etti.” dedi.

TSE’nin standardın, ticaret sahasında üretim ve rekabet gücünü artıracak stratejik bir adım olduğunun bilinciyle sanayicileri, ihracatçıları ve ilgili tüm paydaşları bir araya getirmeye devam edeceğini belirten Kacır, “Bugün, yapay zekadan kuantum teknolojilerine, hidrojen teknolojilerinden elektrikle çalışan araçlara 158 komite ve bu komitelere üye 2 bin 748 uzmanıyla TSE, küresel standartları yalnızca uygulayan değil, aynı zamanda bu standartların oluşturulmasında etkin çalışan bir kurumdur.” dedi.

“TSE, Türkiye’yi Devler Ligine Taşıma İddiamızı Sahipleniyor”

TSE’nin yürüttüğü Veri Merkezi Belgelendirme Programı, Ürün Karbon Ayak İzi, Su Ayak İzi, Yeşil OSB, Su Verimliliği Yönetimi gibi önemli hizmetlerin de değinen Kacır, Enstitünün modern altyapısı ve nitelikli insan kaynağıyla yüksek teknolojili ve yüksek katma değerli ürün pazarında Türkiye’yi devler ligine taşıma iddialarını sürdüreceğini belirtti.

Ankara Kalite Kampüsünün de, “Büyük ve güçlü Türkiye” ruhuna yaraşır bir proje olarak hızla açılışa hazırlandığına işaret eden Kacır, “Türkiye’nin kalite ve uygunluk değerlendirme üssü olacak bu merkez; yalnızca ulaşımdan enerjiye, elektroteknikten yapı malzemelerine farklı sektörlerin deney ve test ihtiyacına cevap vermekle kalmayacak. Ülkemizin üretim altyapısı için güç çarpanı vazifesi görecektir. TSE’yi küresel uygunluk değerlendirme pazarında bölgesel bir oyuncu konumuna taşıyacaktır.” ifadelerini kullandı.

TSE, ISO Konsey Toplantısına İstanbul’da Ev Sahipliği Yapacak

Kacır, 2027 yılında İstanbul’da düzenlenecek ISO Konsey toplantısına TSE’nin ev sahipliği yapacağının müjdesini vererek, “ISO Genel Kurul Toplantısı, ISO Konsey Toplantısı, ISO Politika ve Finans Daimi Komite Toplantıları ile ISO Gelişmekte Olan Ülkeler Komitesi toplantılarını kapsayan bu büyük organizasyonla dünya genelinden 1500’den fazla paydaşı İstanbul’umuzda ağırlayacağız. Benzersiz konumuyla kültürlerin, fikirlerin, yeni girişimlerin ve kıtaların buluşma noktası İstanbul, uluslararası standardizasyon camiasını da aynı çatı altında toplayacak.” açıklamasında bulundu.

“TSE, 70 Yıldır Ülkemizin Rekabet Gücünü Artırmak Amacıyla Faaliyet Gösteriyor”

Programda konuşan Enstitü Başkanı Mahmut Sami Şahin ise TSE’nin 70 yıldır Türkiye’nin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticareti kolaylaştırmak ve toplumun yaşam standartlarını yükseltmek amacıyla tarafsız ve güvenilir bir şekilde faaliyet gösterdiğini vurguladı.

Başkan Şahin, “Standartlar, modern dünyamızın görünmeyen yapı taşlarıdır. Elektronik cihazların uyumlu çalışmasından, gıda güvenliğine ve çevre koruma ilkelerine kadar standartlar, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya inşa etmekte kritik rol oynar. Aynı zamanda, standartlar güvenin temelini oluşturur.”

“TSE, 38 Bin 440 Standartla Üretim Tüketim Ekosistemimize Katkı Sağlamakta”

TSE’nin kurulduğu günden bu yana sanayici, kamu kurumları, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının standardizasyon çalışmalarının merkezi olduğuna işaret eden Şahin,Bugün TSE, 7 bin 283 ulusal standarttan oluşan, toplamda 38 bin 440 standartla üretim-tüketim ekosistemimize katkı sağlamaktadır. Uluslararası alanda da aktif bir rol oynayarak 144 teknik komitede katılımcı üye, 254 teknik komitede gözlemci üye olarak yer almakta ve 2 komitede sekreterya görevini yürütmektedir. Ayrıca, ISO 2030 Stratejik Planı doğrultusunda uluslararası standartları geliştirerek küresel ticareti desteklemeyi, adil ve kapsayıcı ekonomik büyümeyi sağlamayı, yeniliklerle sağlığı korumayı ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturmayı hedeflemektedir.” dedi.

“Türkiye İş Birliğinden Çok İyi Anlıyor”

Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) Başkanı Sung Hwan Cho ise bu yıl Dünya Standartlar Günü’nü kutlamak için inovasyonu kullandıklarını söyledi. Türkiye’nin işbirliğinden çok iyi anladığının altını çizen Cho, “İşbirliği, standartlar alanındaki çalışmalarımızın temelini oluşturmaktadır. Ortak bir zorluğa bütüncül bir yaklaşım benimseyerek, dünyanın en iyi ve en sağlam çözümlerinden bazılarını tutarlı bir şekilde oluşturmak için çeşitli sesleri bir araya getiriyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, Türk Standardları Enstitüsünden Yönetim Sistemi, Ürün Uygunluk, İnovasyon Yönetim Sistemi, Helal Uygunluk ve Helal Turizm Hizmetlerini alan kuruluşlara çeşitli kategorilerde ödüllerini Bakan Kacır ve Başkan Şahin takdim etti.

Program, “İnovasyon ve Standartlar: Geleceği Şekillendirmek” başlıklı panel ile sona erdi.

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler